Tennisskolan

I vår tennisskola arbetar vi huvudsakligen utifrån konceptet Play + Stay, som är en stor satsning från Svenska Tennisförbundet. Det hela går ut på att anpassa bollar, banstorlek och rack till spelarna och på så sätt göra det möjligt att ”spela tennis” redan från början. Med anpassad utrustning är det lättare att hålla bollen i spel och man kan snabbt börja räkna poäng.  På så sätt introducerar man tennis på ett lekfullt och lite enklare sätt.  Syftet är att barnen ska tycka att det är roligt med tennis och vilja fortsätta och utveckla sitt spel. Tennisskolan är indelad

 • Tennislekis
 • Minitennis
 • Miditennis
 • Maxitennis
 • Tennisskola

För att delta i tennisskolan krävs medlemskap i klubben.

Du kan läsa om de olika stegen här nedan och hur du anmäler ditt barn. Vidare kan du ta del av råd som vi vill ge till föräldrar med barn i vår tennisskola.

Kontakt: tennisskola@smedslattentennis.com

Tennnislekis – blå nivå

Lektionerna består av koordinationsträning, bollkontroll och motorik. Vi går igenom grundslag, tränar mycket på kaströrelsen och grunder i fotarbete. Vi betonar att leken är en viktig del i undervisningen. Vi tränar på att spela över små nät på liten bana. Vi tränar med mjuk boll. Målet är att få en introduktion till tennis som skall skapa ett livslångt intresse.

Ålder: 4-6

Gruppindelning: Efter ålder

Antal ggr/veckan: 1-2

För frågor och information om hur du anmäler ditt barn, scrolla längst ned på denna sida

Minnitennnis – röd nivå

Vi fortsätter med motorisk träning och börjar hr fokusera på inlärning av forehand, backhand och volley och lär oss spela över små nät med varandra. Serven tränar vi på allt oftare och vi tränar med mjuk eller röd boll på en minitennisbana.

Ålder: 6-8 år

Gruppindelning: Efter ålder och nivå

Antal ggr/veckan: 1-3 

För frågor och information om hur du anmäler ditt barn, scrolla längst ned på denna sida

Miditennis – 0range nivå

Nu har barnen tagit steget till att spela över det stora nätet, men med en nerkortad baslinje. Vi använder en orange boll som har 50 % hastighet av en gasboll. Vi tränar mer på taktik, rörelseschemat på banan och vi blir noggrannare med tekniken. Vi blandar säkerhetsövningar med matchspel och inlärning med spelsituationer. Vi tränar med orange boll.

Ålder: 7-10 år

Gruppindelning: Efter ålder och nivå

Antal ggr/veckan: 1-3 

För frågor och information om hur du anmäler ditt barn, scrolla längst ned på denna sida

Maxitennis – grön nivå

Nu är vi på baslinjen och spelarna tränar nu med en maxiboll, som ser ut som en vanlig tennisboll, men med en grön prick. Bollen har 75 % hastighet och den bollen används på tävlingar upp till 10 år över hela Sverige. Vi tränar mycket teknik, säkerhet och rörelse på banan. Vi spelar ofta övningar med poäng

Ålder: 8-13 år

Gruppindelning: Efter ålder och nivå

Antal ggr/veckan: 1-3 

För frågor och information om hur du anmäler ditt barn, scrolla längst ned på denna sida

Tennisskola – gul nivå

Nu är spelarna så spelstarka att dem tränar med gasbollar från baslinjen. Vi fortsätter att utveckla vårt tennisspel med teknik, taktik, drills, spel- och matchövningar.

Ålder: 12-19 år

Gruppindelning: Efter ålder och nivå

Antal ggr/veckan: 1-3 

För frågor och information om hur du anmäler ditt barn, scrolla längst ned på denna sidaFör frågor och information om hur du anmäler ditt barn, scrolla längst ned på denna sida

Råd till föräldrar

Det finns ingen utbildningskurs i hur man blir den perfekta tennisföräldern. Lösningarna på många frågor får du som tennisförälder finna inom dig själv. Däremot kan vi dela med oss av våra samlade erfarenheter.

 • Sitt inte och titta på när ditt barn tränar utan låt tränarna ta hand om honom/henne. Visst kan du kolla någon gång och se hur det går, men låt som princip barnet sporta själv och släpp över kontrollen till tränaren på banan. Glöm inte att ju ängsligare du hanterar ett blygt barn vid banan, desto svårare blir det för honom/henne att våga ta steget och träna utan dig i synhåll.
 • Låt barnet packa sin egen tennisväska och fylla på sin vattenflaska inför träningen.
 • Låt barnet bära sin utrustning.
 • Lägg dig inte i träningen utan låt tränaren sköta den. Det är därför tränaren finns.
 • Prata inte om teknikmoment med ditt barn hemma. Barnet blir bara splittrat av för många olika tips. Om du absolut måste så prata med din tränare först så ni säger samma sak.
 • Glöm inte att fråga om barnet haft roligt efter avslutad träning istället för att fokusera på resultatet.

Anmäl ditt barn

Vi har sedan länge kö till vår barn- och ungdomsverksamhet. Det lönar sig dock att anmäla sitt barn till vår kö. Vi tar nämligen löpande in elever då platser uppstår. För att anmäla ditt barn till vår kö till tennisskolan går du in på länken nedan och fyller i uppgifterna. För att kunna anmäla ditt barn behöver du ha ett konto i Matchi. Om du inte redan har ett ”Matchikonto” kan du skaffa ett på www.matchi.se.

Här anmäler du ditt barn till vår tennisskolekö.