Börja tävla

Att tävla i tennis är för många barn väldigt stimulerande, spännande och utmanande. En match utvecklar  dessutom i regel en spelares tennis betydligt mer än en enskild träningstimme. Idag kan barn börja tävla redan vid 6 års ålder. Junior är man fram till man fyllt 18 år. Det finns ett stort utbud tävlingar för alla åldrar och nivåer.

En vanlig fråga är vilka tävlingar man ska starta med? Vi rekommenderar att man börjar med If SO Touren som är den snällaste kategorin (Du kan läsa mer om denna tour längre ner på sidan). För att en spelare ska ha maximal utveckling är det väldigt viktigt att tävla på rätt nivå samt med rätt bolltyp. Är man osäker, prata alltid med ansvarig tränare först.

Så här gör du

Sedan 1 januari har all tävlingsadministration för juniortävlingar i Sverige tagits över av Svenska tennisförbundet. Du behöver registrera dig i deras system för att kunna anmäla dig till tävlingar. Om din son/dotter är 13-18 år måste du dessutom skaffa en tävlingslicens. Hur du gör allt detta kan du läsa om HÄR

Efter anmälan:

  1. Tänk på att tävlingsarrangören inte kontaktar dig med information om lottning eller tider, utan det är ditt ansvar att kolla upp det. Den enda gången tävlingsarrangören hör av sig är om motståndaren lämnar WO (Walk Over= återbud).
  2. Se till att infinna dig i god tid till tävlingen. Med god tid menas 30 minuter före speltiden. Anmäl ankomsten till tävlingsledningen, som brukar finnas på plats i hallen.
  3. Om du t.ex vid sjukdom inte kan komma till en match – dvs vill lämna Walk Over (WO) – är det viktigt att snarast meddela tävlingsledningen (se telefonnummer på klubbens hemsida). Detta för att de då så snabbt som möjligt kan kontakta motståndaren så att han/hon inte i onödan kommer till matchen.

If SO Tour

Som nämndes ovan är If SO Tour är bra tävling att börja med. Den äger rum flera gånger per termin och i olika tennishallar i Stockholmsområdet. Tävlingen är indelad i tre klasser:

1: Mini 6-8 år, mjuk boll på liten bana, poängräkningen börjar vid 5-5 och spelas sedan först till 15 poäng. Alla spelar minst 4 matcher och alla deltagare får medalj.

2: Midi 8-10 år, orange boll på medelstor bana, poängräkning som ett supertiebreak, dvs först till 10 poäng. Alla spelar mins 4 matcher och alla deltagare får medalj.

3: Maxi 9-12 år, grön boll på helplan, poängräkning som ett supertiebreak. Alla spelar minst 4 matcher och alla deltagare får medalj.

Terminens If SO tävlingar finns uppsatta på anslagstavlan i hallen. Du hittar dem även på tennis.se

OBS: trycket på IF SO Tour är hårt och deltagarantalet begränsat, vilket medför att man som förälder måste se till att vara ute i god tid och anmäla direkt när tävlingarna läggs upp på Tennis.se