Tävlingsgrupp

Juniorer som vill satsa på tävlingstennis kan göra det i Smedslättens  Lawn Tennisklubb.  För att vara med i tävlingsgruppen måste man hålla en viss spelstandard och vara tävlingsaktiv. För närvarande har vi X tävlingsjuniorer och X juniorer i förberedande tävlingsgrupp. 

Vår ambition är att skapa en miljö som ambitiösa spelare kan utvecklas och trivas i. Detta gör vi genom att prioritera och premiera hårt jobb, noggrannhet samt utveckling av de olika färdigheter som krävs av en tennisspelare snarare än de kortsiktiga matchresultaten. Ett nyckelord i vår verksamhet är långsiktighet då vi tror att det tar lång tid att utveckla alla de färdigheter du behöver som senior samt utveckla den karaktär som är nödvändig för att kunna högprestera. Som en följd av det kan man inte åka ur tävlingsgruppen enbart på grund av svaga resultat.

Börja tävla

Att tävla i tennis är för många barn väldigt stimulerande, spännande och utmanande. En match utvecklar  dessutom i regel en spelares tennis betydligt mer än en enskild träningstimme. Idag kan barn börja tävla redan vid 6 års ålder. Junior är man fram till man fyllt 18 år. Det finns ett stort utbud tävlingar för alla åldrar och nivåer.

En vanlig fråga är vilka tävlingar man ska starta med? Vi rekommenderar att man börjar med If SO Touren som är den snällaste kategorin (Du kan läsa mer om denna tour längre ner på sidan). När dessa tävlingar börjar kännas för lätta går man vidare till så kallade sanktionerade tävlingar. Det finns ett stort utbud med tävlingar runt om i Sverige, inte minst i Stockholmsområdet.

Så här gör du

Sedan 1 januari har all tävlingsadministration för juniortävlingar i Sverige tagits över av Svenska tennisförbundet. Du behöver registrera dig i deras system för att kunna anmäla dig till tävlingar. Om din son/dotter är 13-18 år måste du dessutom skaffa en tävlingslicens. Hur du gör allt detta kan du läsa om HÄR

Efter anmälan:

 1. Tänk på att tävlingsarrangören inte kontaktar dig med information om lottning eller tider, utan det är ditt ansvar att kolla upp det. Den enda gången tävlingsarrangören hör av sig är om motståndaren lämnar WO (Walk Over= återbud).
 2. Se till att infinna dig i god tid till tävlingen. Med god tid menas 30 minuter före speltiden. Anmäl ankomsten till tävlingsledningen, som brukar finnas på plats i hallen.
 3. Om du t.ex vid sjukdom inte kan komma till en match – dvs vill lämna Walk Over (WO) – är det viktigt att snarast meddela tävlingsledningen (se telefonnummer på klubbens hemsida). Detta för att de då så snabbt som möjligt kan kontakta motståndaren så att han/hon inte i onödan kommer till matchen.

If SO Tour

Som nämndes ovan är If SO Tour är bra tävling att börja med. Den äger rum flera gånger per termin och i olika tennishallar i Stockholmsområdet. Tävlingen är indelad i tre klasser:

1: Mini 6-8 år, mjuk boll på liten bana, poängräkningen börjar vid 5-5 och spelas sedan först till 15 poäng. Alla spelar minst 4 matcher och alla deltagare får medalj.

2: Midi 8-10 år, orange boll på medelstor bana, poängräkning som ett supertiebreak, dvs först till 10 poäng. Alla spelar mins 4 matcher och alla deltagare får medalj.

3: Maxi 9-12 år, grön boll på helplan, poängräkning som ett supertiebreak. Alla spelar minst 4 matcher och alla deltagare får medalj.

Terminens If SO tävlingar finns uppsatta på anslagstavlan i hallen. Du hittar dem även på tennis.se

OBS: trycket på IF SO Tour är hårt och deltagarantalet begränsat, vilket medför att man som förälder måste se till att vara ute i god tid och anmäla direkt när tävlingarna läggs upp på Tennis.se

Regler på banan utan domare

Ta med dessa regler ut på banan som referens.

 • Om du har svårt att bedöma om bollen är inne eller ute, skall du ge motståndaren poängen. Du skall inte spela om bollen.
 • Det är din skyldighet att döma alla bollar på din egen sida samt hjälpa din motståndare med domslut på hans banhalva om han begär hjälp med domslutet. Det är dessutom din skyldighet att döma mot dig själv på alla bollar som du klart ser att dom är ute på din eller motståndares planhalva.
 • Alla ”ute” och ”nätserve” måste sägas direkt (det skall sägas i samband med slaget eller innan returen har spelats färdigt) i annat fall skall bollen fortsättas att spelas på, så som om den vore rätt.
 • Be inte åskådarna om hjälp på domsluten.
 • Om du dömer ut en boll och sedan inser att du gjort ett misstag, skall du ge motståndaren poängen.
 • För att undvika att ni tappar räkningen skall servaren säga gameställningen innan (t ex 4-4) gamet börjar eller markera kulorna på domarstolen. Dessutom skall servaren säga gameställningen inför varje ny poäng i gamet.
 • Om spelarna inte kan komma överens om vad det står, skall de tillsammans räkna upp de senaste spelade poängerna och finna vid vilken poäng som de är överens om poängställningen. Från denna överenskomna poängställning skall matchen fortsätta.
 • Skulle en situation uppstå som ni ej kan reda ut tillsammans, skall tävlingsledningen tillkallas. Be inte åskådare eller föräldrar om hjälp.Tappa inte tempo mellan bollarna, håll max. 25 sekunder mellan varje poäng och 90 sekunder vid sidbytena. Gnäll inte och visa inte heller på annat sätt dåligt sportmanship. Hjälp varandra att genomföra en bra tennismatch oavsett om du vinner eller förlorar.

Råd till tävlingsföräldrar

Att vara förälder till ett barn som tävlar i tennis är kul, men också påfrestande. Individuell idrott skiljer ju sig från lagidrott bl a i det avseendet att man är helt ensam på banan med allt vad det innebär. Här är några saker som du bör tänka på när ditt barn spelar match:

 1. Hälsa gärna på motståndarens föräldrar före matchen. Goda föräldrakontakter är värdefulla på många sätt i barnens fortsatta tävlande.
 2. Heja gärna på ditt barn men tänk i så fall på att applådera också när motståndaren spelar bra. Inom tennisen råder vedertagen etikett när det gäller att visa bifall. Det anses t ex olämpligt att applådera om motståndaren missar liksom att applådera under pågående spel.
 3. Det är absolut förbjudet att ge råd under spel (coachning). Tillrop som ”bra”, ”kom igen” är tillåtna, men inte ord eller tecken rörande hur ditt barn ska spela.
 4. Vid spel utan domare dömer spelarna själva enligt principen ”var och en dömer sin sida”. Ni kommer bli vittne till felaktiga domslut, men det är bara att gilla läget och inse att det är svårt för barnen att alltid se rätt. Medvetna feldomslut är sällsynta. Ni får absolut inte lägga er i. Barnen ska lösa problemen själva. Kommer barnen inte överens skall tävlingsledningen tillkallas. Om spelarna är oense om poängställningen, kan man dock om båda föräldrasidorna är ense, ingripa. Enligt reglerna gäller att man går tillbaka till den senaste poängställning båda spelarna är överens om.
 5. Vid spel med domare gäller naturligtvis att domaren dömer utan att vare sig föräldrar eller spelare lägger sig i domsluten.
 6. Se positiv ut och försök sitta eller stå på samma plats hela matchen. Det skapar trygghet för ditt barn. Ditt kroppsspråk avslöjar dina känslor och ditt barn läser dig som en öppen bok. För både barn och föräldrar är det viktigt att komma ihåg att ni är värdiga representanter för SLTK när ni är ute på tävlingar.
 7. Efter match är det viktigt att inte direkt gå in på diskussion kring matchen. Tennismässigt vill vi att ni inte analyserar med barnet utan istället tar ett resonemang med tränaren, när ni kommit hem. Om ditt barn betett sig olämpligt eller osportsligt, är det viktigt att ta upp problemet till resonemang, men som sagt först när ”känslorna lagt sig”.
 8. Efter matchen gratulerar du motståndaren om han eller hon vunnit och önskar lycka till i den fortsatta turneringen. Har motståndaren förlorat säger du några berömmande ord.
 9. Övrigt Om du t.ex vid sjukdom inte kan komma till en match – dvs vill lämna Walk Over (WO) – är det viktigt att snarast meddela tävlingsledningen (se telefonnummer på klubbens hemsida). Detta för att de då så snabbt som möjligt kan kontakta motståndaren så att han/hon inte i onödan kommer till matchen.

På tennisstockholm.se finns en utmärkt skrift, som handlar mer allmänt om vad det innebär att vara tennisförälder. Läs HÄR.

Källa: SvtF:s hemsida; tennis.se